Internet prezentacija koristi "kolačiće". Nastavkom prelistavanja internet prezentacije saglasni ste sa korišćenjem "kolačića"!

Diskus je riba iz porodice Južno Američkih ciklida, uobičajeni naziv Symphysodon spp. je Diskus.

Diskus može narasti od 15 do 20 cm. Telo je karakterističnog oblika diska, po kojem je i dobio naziv Diskus. Razlike između polova gotovo da i nema pa je najsigurnija identifikacija prilikom mresta.

Poznat je kao riba blagog i plahog karaktera, ali može pokazati i pravu agresivnost ciklida prilikom mresta. Zbog svojeg gracioznog kretanja prilikom plivanja i različitih šara i uzoraka na tijelu je dobio naziv '' kralj akvarijuma ''. Red Melon diskusi imaju crveno tela sa belom ili svetlo žutom glavom. Red Valentine diskusi imaju crveno telo sa belom glavom i belom bojom uz leđno peraje. Leopard diskusi imaju karakteristične tačke koje podsećaju na šaru leoparda.

Diskusi u divljini žive u mirnim pritocima Amazona na području Brazila, Kolumbije, Perua i Venezuele. Dno takvih rijeka je najvećim djelom peščano, muljevito i prekriveno lišćem . Vole se provlačiti kroz potopljeno drveće pa se obično nalaze oko korijenja i potopljenog drveća.

Preferiraju toplu vodu od 26 do 31° C, a postoje zapisi da su pronađeni i u vodi koja je dosezala 35° C. Podnose pH od 4.5 pa sve do 7.8 pH, premda hibridi tolerišu i viši pH. U divljini diskusi žive najčešće u tamnim vodama koje su obojane taninom lišća i trulog drveća, iako ih se može naći i u bistrim vodama s viskom stupenom pH.

Proizvođač: Aquascape
Cena:
8.00000
/ kom